Veelgestelde vragen over eetbuistoornissen

Wanneer je nog met vragen zit over eetbuien of eetbuistoornis kijk dan of je een antwoord kunt vinden bij veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Elke werkdag is Novarum Amsterdam telefonisch bereikbaar voor mensen met een eetprobleem en voor verwijzers. We geven je graag advies.

Is mijn eetprobleem ernstig genoeg voor behandeling?

Een eetprobleem verdwijnt zelden uit zichzelf. Maak je je zorgen over je eetgedrag? Bezoek dan altijd je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling. Je kunt ook vrijblijvend een e-consult aanvragen bij Novarum. Een van onze behandelaren geeft je dan gratis advies. Heb je liever direct contact? Bel dan naar ons telefonisch spreekuur. Neem jezelf serieus, en bedenk dat hoe eerder je professionele hulp krijgt, hoe groter de kans is om te herstellen.

Wat is een normaal eetpatroon eigenlijk?

Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit. Op www.voedingscentrum.nl lees je meer over gezonde voeding en hoeveelheden.

Wat is het verschil tussen een eetbuistoornis en Compulsive Overeating?

Een eetbuistoornis wordt wel verward met Compulsive Overeating (dwangmatig teveel eten). Maar het is niet hetzelfde. Bij de eetbuistoornis heb je last van buien waarin je in een keer, snel achter elkaar, veel te veel eet. Bij Compulsive Overeating eet je ook te veel, maar dan verspreid over de hele dag en in veel rustiger tempo.

Ik ben veel te zwaar. Wat kan ik hier aan doen?

Dat varieert van persoon tot persoon. Meestal zal je een combinatie van meer bewegen en minder eten moeten proberen. Soms zal je ook medicijnen moeten gebruiken. In heel extreme gevallen kan bariatrische chirurgie het leven iets veraangenamen. Overleg in elk geval met de huisarts; hij of zij kan je verder helpen.

Hoe kan ik in korte tijd en op een verantwoorde manier zoveel mogelijk afvallen?

Helaas, die manier is er niet. Per dag heb je als volwassene minstens 1200 calorieën nodig. Als je te snel te veel afvalt, gaat dat ten koste van je gezondheid. Bovendien gaat het bij afvallen niet om een tijdelijke, maar om een structurele verandering in je eet- en beweegpatroon. Als je snel veel afvalt, en daarna weer in je oude gedrag vervalt, kom je snel weer aan en is alles voor niets geweest. Je kunt dan zelfs nog zwaarder worden dan je was.

Hoe vaak komt de eetbuistoornis voor?

Het is onbekend hoeveel mensen er last hebben van een eetbuistoornis. Wel is bekend dat deze eetstoornis net zo vaak onder mannen als onder vrouwen voorkomt.