Ervaring van Angelique

BEDonline

Na jaren van lijnen en weer aankomen stond ik een jaar geleden op een dood spoor. Wat nu? Weer gaan lijnen met als resultaat nog meer kilo’s dan voor ik begon? Of misschien toch een maagbandje? Na lange gesprekken met mensen uit mijn directe omgeving heb ik de stap richting Novarum gewaagd. In het adviesgesprek na de uitgebreide intake kreeg ik te horen dat ik kon starten in de BEDonline-behandeling (Bed staat voor Binge Eating Disorder, of Beter Eten en Denken).

Gespannen, maar ook opgelucht ging ik naar de eerste bijeenkomst in een reeks van vijftien. Want als je aan zo’n behandeling begint, liggen er veel ‘beren op de weg’. Samen met twee psychologen, een diëtiste en de medecursisten waren we intensief bezig om de kijk op eten en op jezelf op een positieve manier om te buigen. Het was een eyeopener om te praten over eten, zonder het te hebben over allerlei producten die niet mogen. Eindelijk weer eens gewoon eten, zonder allerlei rare regels! Aan de hand van de eetregistraties kreeg ik een goed beeld van mijn eetpatroon. Dat gaf houvast.

TRIGGERS

In de volgende bijeenkomsten bespraken we ook onze ‘triggers’ met elkaar, de situaties waarin je een eetbui krijgt. Samen bedachten we op welke manieren je zou kunnen voorkomen dat je terugvalt in je oude eetpatroon. Het is zo fijn om van anderen te horen dat ze ook eetbuien hebben. Dat je daarmee niet alleen staat. Maar het is zeker geen makkelijke opgave om na te denken over waarom je bepaalde dingen doet en waar je gedrag vandaan komt. Ik herinner me ook een moment waarop we vooruit moesten kijken naar de toekomst met een gunstig en een niet zo gunstig scenario. Dat was voor mij een heel emotioneel moment.

Na vijftien weken stopt de BEDonline-behandeling. Ik zag ertegenop om het ‘alleen’ te moeten doen. Gelukkig wordt je daarop voorbereid en worden er individueel afspraken gemaakt voor de nazorg. Ik ben er nog lang niet. Een eetpatroon dat in tal van jaren is opgebouwd, verander je niet van de ene op de andere dag. Maar ik merk dat ik veel sterker ben geworden in het omgaan met eten. Voor mij geen diëten meer. Ik wil bewust genieten, op een – voor mijn lijf – gezonde manier!