Eetbuien: wat, waar, waarom?

¹ 5 minuten leestijd

Zonder eten kun je niet leven. Toch zijn er genoeg mensen die het liefst helemaal niet meer zouden willen eten, alles om niet meer die vreselijke eetbuien te hebben.

Wat zijn eetbuien?

Een eetbui, wat is dat eigenlijk? Een eetbui wordt beschreven als een moment waarop iemand heel veel eet in een korte tijdsperiode en daarbij de controle over het eten verliest. Dat leidt in veel gevallen tot fysiek ongemak zoals buikpijn en misselijkheid, maar ook tot mentaal ongemak: je voelt je schuldig of boos, misschien heb je spijt, je zelfbeeld krijgt weer een klap en je bent bang dat je aan zult komen van het eten dat je net gegeten hebt. “Waarom kan ik niet stoppen, waarom ben ik niet sterker?”

Mensen met zowel een ‘eetbuistoornis’ als ‘boulimia nervosa’ hebben last van eetbuien. Het verschil tussen deze eetstoornissen is dat mensen met boulimia nervosa de eetbuien “compenseren” door bijvoorbeeld zelfopgewekt braken, intensief te sporten of misbruik van laxeerpillen. Mensen met een eetbuistoornis compenseren hun eetbuien niet.

De roes van een eetbui

Wat iemand tijdens een eetbui eet verschilt per persoon. Sommigen grijpen naar zoet; donuts, koekjes, M&Ms, cake of stroopwafels. Anderen eten tijdens een eetbui vooral hartig: chips, kaas, pizza, nootjes en anderen combineren dit ook. Soms is de drang om te eten zo groot dat men bevroren pizza’s, eten uit afvalbakken, rauw beslag en het snoep van de kinderen op eet; tijdens een eetbui moet het op. Veel mensen omschrijven de eetbui als een ‘roes’ waar ze in zitten. Het eten kan zo snel naar binnen gaan dat het helemaal niet meer uitmaakt wat je eet, en ook niet of het lekker is, want zelfs de smaakpapillen worden beïnvloed door deze eetstoornissen. Als je eenmaal in de roes van een eetbui zit, is het een kwestie van doorgaan tot het op is, of dat je zo vol zit dat je niet verder kunt.

Veel mensen met eetbuien eten stiekem, vooral thuis, als ze alleen zijn. Dit komt door gevoelens van schaamte. De schuldgevoelens na de eetbui leiden tot een negatief zelfbeeld en een voornemen om het nu écht niet meer te doen. Veel mensen nemen zich na een eetbui voor om minder te eten, maar hierdoor word je echter hongerig, en dat vergroot juist de kans op een eetbui.
Gebrek aan ruggengraat? Geen discipline? Een slappeling? Nee! Eetbuien zijn een onderdeel van een psychische stoornis, net zoals somberheid een onderdeel is van een depressie. Vaak hangen de eetbuien samen met een negatief zelfbeeld en negatieve emoties.

Ik heb eetbuien en nu?

Wat kan ik doen aan deze eetbuien? Een eetbui is geen gebrek aan zelfdiscipline. Eetbuien zijn een vitaal symptoom van de psychische aandoeningen boulimia nervosa en eetbuistoornis. Dat betekent dat jezelf hard toespreken geen effect zal hebben op het voorkomen van eetbuien. Wat wél heel goed kan helpen om van de eetbuien af te komen, regelmatiger te eten, en niet zo obsessief met eten om te gaan, is therapie binnen de specialistische GGZ.

Voor eetbuistoornis biedt Novarum zelfs een online behandeling aan: BEDonline. Zo kun je behandeling volgen in je eigen tijd en je eigen omgeving. Daarnaast heb je een keer per week een belafspraak met een vaste, ervaren therapeut. Kijk voor meer info hierover op https://novarum.nl/eetbuistoornis.