Manieren om perfectionisme los te laten

clouded head

¹ 5 minuten leestijd

Je stelt jezelf ontzettend veel eisen. Je gedrag, je prestaties en je uiterlijk moeten aan onmogelijk hoge eisen voldoen. Je verwacht superieure prestaties van jezelf, en vindt het ontzettend moeilijk om genoegen te nemen met minder: dat is perfectionisme. En hoewel perfectionisme een ontzettend goede drijfveer kan zijn om bepaalde doelen te behalen, leidt het niet in alle gevallen tot een gezond ideaal. Als mensen zijn wij nu eenmaal imperfect, en het zijn juist al deze imperfecties die ons zo ontzettend mooi kunnen maken.

Altijd een gevoel van falen

De gevoelens van falen en minderwaardigheid die we ervaren wanneer we niet aan de door onszelf gestelde eisen voldoen, kunnen hard inhakken op de psyche van een mens. De angst om fouten en tekortkomingen onder ogen te zien, en met een goed gevoel in de spiegel te kunnen kijken overheerst onze emoties. Want wanneer we ook maar een ietsje pietsje minder dan perfect zijn, hebben we gefaald.

Perfectionisme en anorexia

Dit perfectionisme is dan ook één van de mogelijke kenmerken van iemand met anorexia. Een gevoel van gebrek aan controle kan vanuit verschillende redenen en kwetsbaarheden komen, en vertaald zich meer dan eens door in een laag zelfbeeld en de drang naar perfectionisme. Wanneer je de controle over alles om je heen lijkt te verliezen, is het lichaam vaak het enige waar je nog controle over kunt hebben. Iedere keer weer aan het perfectionistische zelfbeeld kunnen voldoen, geeft een goed gevoel. “Zie je wel, ik kan iets!” Maar deze negatieve spiraal zorgt ervoor dat de eisen iedere keer weer opnieuw bijgesteld worden, de drang naar controle (“ik kan nóg dunner”) blijft groeien, en dat het lichaam er iedere keer weer onder te lijden heeft.

Het loslaten van perfectionisme

Op welke manier kunnen we dit streven naar perfectie loslaten, en hoe kunnen we onszelf leren om te houden van de persoon die we in de spiegel zien?

1. Ontdek het grijze gebied

Een perfectionist ervaart het leven vaak als zwart of wit. Een tussenweg? Die bestaat niet. Je slaagt, of je faalt. Je wordt nog 5 kilo dunner, of je bent de grip verloren: en dat maakt het leven ontzettend moeilijk. We zijn en blijven nu eenmaal mensen, en dat maakt perfectie onmogelijk! Als perfectie echt bestond, zou de wereld er dan niet veel mooier en liefdevoller uitzien? Als perfectie echt bestond, zouden oorlogen en ruzies dan niet allang verleden tijd zijn? Er is zo ontzettend veel ‘grijs gebied’ op deze wereld; en dat is oké. Ontdek het grijze gebied in jouw leven, en ervaar hoeveel rust en vrijheid je dit kan geven.

2. Fouten maken is goed!

Hoewel je jezelf waarschijnlijk afstraft op ieder klein foutje dat je maakt, is fouten maken juist ontzettend goed. Hoe meer fouten je maakt, hoe beter! Pas wanneer je fouten maakt, is er ruimte om iets nieuws te leren. Zie ieder foutje dus niet als iets slechts, maar juist als een geweldig mooi leermoment. Roep de volgende keer ‘yes! Ik heb weer wat nieuws mogen leren!’. Want zoals Michael Jordan ooit zei: “I’ve failed over and over again in my life. And that’s why I succeed.

3. Stel je verwachtingen bij

Hoe hoger jij de lat legt, hoe moeilijker het jezelf maakt om daadwerkelijk aan je eigen verwachtingen te voldoen. Je mag het goed willen doen, heus, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Leg de lat eens wat lager, en ervaar het ontzettend fijne gevoel dat het je geeft wanneer je een doel behaald hebt. Al die hoge verwachtingen zorgen er namelijk voor dat je één ding vergeet: het genieten van het nu!

4. Focus op het positieve

Vergeet alle imperfecties. Vergeet alle zaken waar je geen controle over lijkt te hebben. Leg de focus juist eens op alle dingen die mooi zijn. Aan jezelf, in je omgeving en aan jouw leven op deze wereld. Er is zo ontzettend veel moois te ontdekken; maar je moet het wel willen zien. Het is er, echt waar!

5. Wen aan imperfectie

De beste manier om oké te worden met imperfectie, is door dit te trainen. Volg eens een cursus tassen maken, en maak de lelijkste tas die je jezelf kunt bedenken. Maak eens een schilderij met je linkerhand, in plaats van de rechter. Train jezelf in je capaciteit om imperfectie te kunnen verdragen, en je zult het na verloop van tijd op steeds meer gebieden in je leven toe kunnen passen.

6. Ga op zoek naar de kern

Waar komt deze drang naar controle en perfectie vandaan? Waar zit de kern van het probleem? Het ontdekken van deze kern is misschien wel één van de belangrijkste stappen, en geeft je de mogelijkheid om de juiste hulp te vinden. Het is namelijk de kern die, samen met de hulp van een professional, aangepakt moet worden. Samen sta je sterker!

7. Ben lief voor jezelf

Dat stemmetje in je hoofd dat je iedere keer weer verteld hoe ‘slecht’ je wel niet bent, is een waardevolle les. Dat stemmetje is er iedere keer weer, om te kijken of jij sterk en stoer genoeg bent om zijn woorden te veranderen in iets moois. Dat stemmetje is er om je er iedere keer weer aan te herinneren, dat niets zo belangrijk is als je liefde voor jezelf. Ben de volgende keer dat je in de spiegel kijkt eens lief voor jezelf. Geef jezelf een schouderklopje wanneer je iets goeds doet en accepteer de complimenten die anderen je geven.

Heb je problemen met eten en kom je er zelf niet uit? Blijf er niet mee rondlopen. Wij geven je graag advies. Je kunt ons maandag bereiken tussen 14.45-16.45 uur en dinsdag t/m vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur op het nummer 020 590 47 10.