Wat is een eetstoornis NAO/AGE

Bij een eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven) heb je wel een aantal symptomen van anorexia, boulimia of een eetbuistoornis, maar niet alle symptomen die bij deze specifieke eetstoornissen horen. Je kunt bijvoorbeeld alle symptomen hebben van anorexia, maar een normaal gewicht hebben. Ondanks je niet aan alle criteria van een eetstoornis voldoet is deze net zo ernstig als de andere eetstoornissen. De eetstoornis NAO is tevens de meest voorkomende van alle eetstoornissen.

Bij een eetstoornis NAO heb je net als bij de specifieke eetstoornissen veel last van piekeren over eten, je gewicht of lichaamsvormen. Meestal heb je last van een verstoord eetpatroon, een sterke wens om af te vallen en een grote angst om dik te worden. Je kunt eetbuien hebben, of op een ongezonde manier je gewicht onder controle houden, door bijvoorbeeld te braken, laxeren of extreem te bewegen. Ook bij de eetstoornis NAO draait (het grootste gedeelte van) je leven om eten, gewicht en uiterlijk.

NB: Voorheen viel deze categorie onder eetstoornis NAO, sinds de DSM 5 heet de eetstoornis anders. In de DSM 5 wordt niet meer gesproken over NAO maar over AGE, Andere Gespecificeerde Voedings- of Eetstoornis.