Tips om je zelfbeeld te verbeteren

Zelfbeeld_You Rock¹ 5 minuten leestijd

In 2017 had zo’n 43 procent van de Nederlanders matig tot zwaar overgewicht. En dat is stiekem toch best veel. De mensen bij wie het BMI hoger is dan 30, worstelen met een nog groter probleem: ook wel obesitas genoemd. Niet alleen gaan zij dagelijks de strijd aan met het overgewicht, ook de confrontatie met het negatieve, vaak verdrietige zelfbeeld is ontzettend intens. De meningen van anderen worden angstig ontvangen, en de reflectie in de spiegel geeft vaak een onaangenaam gevoel. Een strijd die veel tegenslagen en verdriet kent; iets wat vervolgens vaak weer wordt opgevangen door het bekende emotie-eten. Dit zorgt er niet alleen voor dat mensen zwaar worden, maar ook dat ze zwaar blijven.

Obesitas is meer dan alleen overgewicht

Met alle emotionele problemen die onder het oppervlak liggen is het lang niet altijd even makkelijk om op een gezonde manier naar het eigen lichaam te kijken. Hoewel het aanpassen van het voedingspatroon of verliezen van gewicht een goede start is, neemt dit het verdrietige, negatieve zelfbeeld nog niet weg. Juist het accepteren en creëren van een positiever zelfbeeld is ontzettend belangrijk; al dan niet belangrijk dan het daadwerkelijke gewichtsverlies. Mensen met obesitas hebben namelijk vaak al vele pogingen tot lijnen en diëten achter de rug: en iedere keer weer met teleurstellende resultaten. Want zolang er niet op een gezonde, positieve manier naar het eigen lichaam gekeken kan worden, blijft een belangrijk onderdeel van blijvend gewichtsverlies achterwege.

Met een gelukkig gevoel naar jezelf kijken

Uit onderzoek van de Technische Universiteit in Lissabon blijkt dan ook dat een positief zelfbeeld de kans op succes enorm vergroot! Mensen met obesitas hebben hulp nodig. Hulp die meer biedt dan weer een streng dieet. Door in therapie te gaan leren deze mensen dan ook niet alleen hoe ze zelf een gezond eetpatroon kunnen hanteren, maar wordt er vooral veel aandacht besteedt aan het creëren van een positiever zelfbeeld.  We geven dan ook graag 8 tips om het zelfbeeld te verbeteren.

2. Neem regie in eigen handen

We laten ons maar al te vaak leiden door dat negatieve stemmetje in ons hoofd. Maar wij zijn de kapitein van ons eigen schip. Toch? Waarom zou je dat negatieve stemmetje dan continu de leiding laten nemen? JIJ staat aan het roer! Vind je het leuk om te gaan zwemmen, of even lekker een middagje te ontspannen in de sauna? Laat dat negatieve stemmetje in je hoofd je dan niets geks vertellen, en ga ervoor

2. Daag jezelf uit

Het creëren van een beter zelfbeeld heeft niet alleen te maken met het verliezen van het benodigde gewicht. Probeer jezelf iedere dag weer uit te dagen om iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Besteed letterlijk én figuurlijk wat minder tijd aan je uiterlijk en je gewicht, maar gebruik deze tijd juist om sociale activiteiten of (oude) hobby’s op te pakken. Vergelijk het bijvoorbeeld met de eerste schooldag, of je eerste rijles. In het begin is het ontzettend spannend, en ben je bang dat je het nooit gaat redden – maar wanneer je dan uiteindelijk slaagt, geeft dit je een ontzettend goed gevoel! Daag jezelf dus iedere dag weer uit, en zie je zelfvertrouwen dag bij dag weer groeien.

3. Ben jezelf bewust van je gedachten

Dat innerlijke negatieve stemmetje ken je vast wel. Dat stemmetje dat iedere keer weer klaar staat om je te vertellen dat je het toch niet kan, dat je niets waard bent en dat gewicht toch nooit gaat verliezen. Maar weet je wat? Dat stemmetje weet er helemaal niets van, en laat zich maar al te graag de mond snoeren. Door juist op positieve dingen te focussen, je sterktes, de dingen waar je trots op bent, zorg je ervoor dat dit negatieve stemmetje, een positieve draai krijgt. Zo vervang je twijfel door zelfvertrouwen.

4. Verdriet is niet slecht

Zodra we negatieve gevoelens ervaren voelen we de drang om deze direct zo snel mogelijk weg te drukken. Maar dit is helemaal niet nodig! Ook minder prettige gevoelens zijn namelijk onderdeel van ons, en mogen gevoeld worden. Zorg er wel voor dat je na een verdrietig gevoel, juist een positief gevoel op zoekt: iets waar je vrolijk van wordt en jezelf goed bij voelt.

5. Zie je angsten onder ogen

Hetzelfde geldt voor je angsten: ook deze mogen er zijn. Probeer ze niet te ontvluchten, maar zie ze juist onder ogen. Welke angsten heb je? Wat voor emoties roepen deze angsten op? Ontdek je angsten, haal ze uit dat donkere hoekje van je gedachten en zet ze in de spotlight. Op die manier kun je ze namelijk een stuk makkelijker aan de kant vegen!

6. Geef jezelf de tijd

Je kunt niet van jezelf verwachten dat je binnen een week ineens barst van het zelfvertrouwen. Geef jezelf en het proces de tijd. Of dit nu gaat om het opbouwen van je zelfvertrouwen, of de uitdaging van het gewichtsverlies. Alles heeft tijd nodig. Zolang jij er iedere dag wat energie aan besteedt, komen die resultaten vanzelf.

7. Straal zelfvertrouwen uit

Het lijkt nu misschien nog ontzettend eng, maar hoe vaker je zelfvertrouwen uitstraalt, hoe beter je jezelf zult voelen. Kijk niet naar de grond, maar kijk om je heen: een lach op je gezicht! Kijk mensen in de ogen aan, en maak gewoon eens een praatje. Het is helemaal niet nodig om jezelf te verstoppen: je mag gezien worden! Hoe meer zelfvertrouwen je uitstraalt naar de buitenwereld, hoe beter je jezelf zult voelen. Echt waar; die lach op je gezicht kan wonderen doen!

8. Accepteer complimenten

Een laag zelfbeeld zorgt er al snel voor dat je complimenten niet accepteert, of simpelweg niet geloofd. Want ook hier komt dat negatieve stemmetje in je hoofd weer met allerlei argumenten waarom het compliment niets waard zou zijn. Schuif dat stemmetje aan de kant, en neem zelf de regie in handen. Je bent dat complimentje meer dan waard, en een simpel en welgemeend ‘dankjewel’ voelt een stuk beter.