Veelgestelde vragen over boulimia

Vragen en antwoorden over boulimia nervosa. Boulimia is een ingewikkelde ziekte waar gelukkig wel bewezen werkzame interventies voor zijn ontwikkeld. Zijn er dingen onduidelijk, kijk dan eens bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Elke werkdag is Novarum Amsterdam telefonisch bereikbaar voor mensen met een eetprobleem en voor verwijzers. We geven je graag advies.

Is mijn eetprobleem ernstig genoeg voor behandeling?

Een eetprobleem verdwijnt zelden uit zichzelf. Maak je je zorgen over je eetgedrag? Bezoek dan altijd je huisarts. Hij of zij kan beoordelen of het verstandig is om je aan te melden voor behandeling. Je kunt ook vrijblijvend een e-consult aanvragen bij Novarum. Een van onze behandelaren geeft je dan gratis advies. Heb je liever direct contact? Bel dan naar ons telefonisch spreekuur. Neem jezelf serieus, en bedenk dat hoe eerder je professionele hulp krijgt, hoe groter de kans is om te herstellen.

Ik denk dat ik boulimia heb, maar ik voel me prima. Kan dat?

Ja. Als je boulimia hebt probeer je meestal zo lang mogelijk de schijn op te houden dat je gezond bent en een uitstekende conditie hebt. Vaak zijn het ouders, een partner, vrienden of andere betrokkenen die het gevoel hebben dat er iets aan de hand is.

Kan ik helemaal van mijn boulimia genezen?

Boulimia nervosa is een ernstige ziekte die jaren kan duren. De weg naar genezing is lang. Van de cliënten die in behandeling zijn bij een gespecialiseerde kliniek herstelt de helft volledig. Een kwart geneest gedeeltelijk en een kwart geneest niet. Ongeveer 1% van de cliënten overlijdt eraan.

Kun je boulimia hebben zonder dat je braakt of laxeert?

Ja, dat kan. Boulimia is er namelijk in twee ‘soorten’.

1. Mensen met het purgerende type van boulimia proberen regelmatig voedsel op onnatuurlijke wijze kwijt te raken. Bijvoorbeeld door te braken, laxeermiddelen of plaspillen te slikken, of een klysma te gebruiken.

2. Mensen met het niet-purgerende type van boulimia hebben andere methoden om hun eetbuien te compenseren. Zij vasten bijvoorbeeld, of bewegen overmatig om calorieën kwijt te raken.

Wat is een normaal eetpatroon eigenlijk?

Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit. Op www.voedingscentrum.nl lees je meer over gezonde voeding en hoeveelheden.

Hoe vaak komt boulimia voor?

Ongeveer 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia nervosa. Elk jaar komen er ongeveer 2.200 bij, en herstellen er ongeveer evenveel mensen van deze eetstoornis, waardoor het totaal aantal mensen dat aan boulimia lijdt niet toeneemt.

Ik heb boulimia en ik wil zwanger worden. Kan dat?

Boulimia tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Door je wisselende eetpatroon (te weinig, teveel of te eenzijdig eten) kan het last krijgen van groeivertragingen en een (te) laag gewicht. Ook na de geboorte loopt je kindje extra risico’s. En bovendien: een kind van een moeder die tijdens de zwangerschap een eetstoornis had, heeft zelf een grotere kans op een eetstoornis. Zorg dus dat je eerst van je boulimia afkomt en zoek zo snel mogelijk behandeling.