Eetproblemen

Behandeling eetbuistoornis

Ben je op zoek naar een eetstoornis behandeling? Dan ben je bij Novarum aan het juiste adres. Wij helpen vanuit onze kliniek in Amsterdam mensen met een eetbuistoornis. Welke behandeling voor jou het beste is, hangt af van de ernst en de aard van je eetstoornis.

Samen met jou bepalen we welke eetstoornis behandeling het beste bij jou past. Dit kan een poliklinische behandeling zijn met individuele gesprekken, waarbij je op afspraak langskomt. Maar we bieden ook groepsbehandelingen en behandeling via internet in combinatie met telefoongesprekken. In sommige gevallen is een klinische behandeling (opname) nodig. Dat is vijf dagen, van zondag tot en met vrijdag waarbij je op die dagen op Novarum slaapt en kan in overleg worden aangepast.

behandeling volgens Cognitive Behavior Therapy Enhanced (CBT-E) methodiek

CBT-E is een evidence-based ambulant behandelmethodiek ontwikkeld door Chris Fairburn. De effectiviteit van CBT-E blijkt uit verschillende internationale studies en biedt perspectief voor de doorgaans moeilijk behandelbare eetstoornissen.

De CBT-E methodiek van Fairburn brengt een aantal voordelen met zich mee. De effectiviteit is hoger dan bij bestaande reguliere eetstoornisbehandelingen en de gemiddelde behandelduur is korter. Patiënten voelen zich erkend in de behandeling, waarbij eigen regie en activering belangrijke pijlers zijn. Daarnaast is deze evidence-based behandelmethodiek speciaal ontwikkeld voor eetstoornissen.

De methodiek is gericht op de centrale instandhoudende mechanismen. Dit gaat gepaard met een hogere effectiviteit. Alle niet bewezen effectieve interventies worden niet meer aangeboden.

Internetbehandeling (e-health)

  Internetbehandeling heeft een reputatie opgebouwd als een toonaangevende behandeling voor mensen met eetbuien. Vanaf juli 2018 bieden we binnen Novarum voor mensen met eetbuien een internetbehandeling. Dit betreft een ‘geleide zelfhulp’. Je volgt online hulpverlening: via internet lees je informatie en voer je opdrachten uit. Hierbij behorend plan je 2x per week een evaluatiesessie met jezelf om je voortgang te monitoren. Daarnaast vindt er wekelijks een kort telefonisch contact plaats met een behandelaar van Novarum. Zodoende kun je laagdrempelig, online vanuit je eigen omgeving en op de momenten dat het jou uitkomt werken aan jezelf en het
overwinnen van je eetbuien, terwijl je ook door een wekelijks telefonisch contact gebruik kunt maken van de ondersteuning en expertise van een in eetstoornissen gespecialiseerde behandelaar.

VOORDELEN VAN DE INTERNETBEHANDELING

· Behandeling volgens de laatste richtlijnen
· Laagdrempelig
· Geen wekelijkse reistijd
· Je kunt informatie en oefeningen terug lezen, ook wanneer de behandeling is afgerond
· Meer eigen regie / eigen controle / zelfmanagement
· Online vanuit je eigen omgeving en op het moment dat het jouw uitkomt werken aan jezelf en het overwinnen van jouw eetbuien.
· Kortere wachttijd dan voor een face-to-face behandeling

VOOR WIE IS DE INTERNETBEHANDELING?

De internetbehandeling is voor mensen met BMI tussen de 19.5 en 40, die last hebben van terugkerende periodes van eetbuien (zowel objectief als subjectief) en en minimaal 18 jaar oud zijn.

DUUR VAN DE BEHANDELING

12 weken Wil je meer weten over deze behandeling, download de folder.

Wil je meer weten over deze behandeling, download de folder.

Menu