Zomer is vreselijk

Nederland geniet van een fantastische zomer. Toch is er een groep voor wie de zomer niet snel genoeg over kan zijn. Voor veel mensen met overgewicht of een negatief lichaamsbeeld is de zomer namelijk helemaal geen pretje.

Op het moment dat iedereen weer in slippertjes en luchtige jurkjes verschijnt, begint het dilemma: wat trek ik aan? Voel ik me prettig in zomerkleding of ga ik zitten zweten met lange kleren aan? Prachtig strandweer betekent ook in het openbaar in badkleding verschijnen. Voor veel mensen een moeilijk moment en een reden om thuis te blijven.
Jezelf schamen voor je uiterlijk veroorzaakt een hoop ellende. Niet naar buiten durven als de mussen dood van het dak vallen. Jaloers zijn op al die vrouwen die blijkbaar zonder moeite de leukste jurkjes aantrekken.

Bij Novarum – centrum voor eetstoornissen en obesitas – adviseren we je om toch naar buiten te gaan, met mensen af te spreken en zomerkleding aan te trekken. Misschien geen minirok, maar er is vast kleding waarin je je wél prettig kunt voelen. Misschien moet je even wennen, maar dat heb je dan toch maar mooi gedaan. Wachten op een ‘ideaal figuur’ (als dat al bestaat) is zonde. Dan is de zomer voorbij en heb jij niet van die mooie dagen genoten. En die dagen komen niet meer terug. Ook jij verdient het om van de zomer te genieten.

Mocht je zelfbeeld echt zo laag zijn dat je er zelf niet uitkomt, overweeg dan eens contact op te nemen met Novarum.

Elske van den Berg, Klinisch psycholoog

elske van den berg