Van lijnen word je dik

Hoort u ook tot die groep eeuwige lijners? Een ware kenner als het gaat om diëten: puntendieet, Cambridge-dieet, zandloperdieet, Atkins-dieet. Staan boeken van dieetgoeroe’s als Dr. Frank en Sonja Bakker bij u in de kast? Dan klinkt de term jojo-effect u vast niet onbekend in de oren.

Er bestaan honderden zogenaamde wonderbaarlijke diëten die beloven dat u flink afvalt met minimale inspanning. Maar niets is minder waar. Op de lange termijn komt u van dit soort diëten zelfs aan!

Eet u te weinig calorieën, dan denkt uw lichaam dat er een tekort aan voedsel is. Uw stofwisseling past zich hierop aan. Eet u daarna weer ‘normaal’ , dan past uw lichaam zich niet nog eens aan. U heeft dan zelfs minder calorieën nodig dan voorheen. Oftewel het jojo-effect. Met vasten verliest u een combinatie van vet, vocht en spieren, maar de pondjes die er daarna weer aanvliegen, bestaan vooral uit vet.

Als u vaak en lang lijnt, loopt u het risico verstoord eetgedrag te ontwikkelen. Eten wordt dan een obsessie. Bij Novarum – centrum voor eetstoornissen en obesitas, adviseren we te stoppen met lijnen. Durf weer normaal en regelmatig te eten. Vertrouw op uw natuurlijke ritme en wat uw lichaam zelf aangeeft. Loopt u toch vast, dan helpt Novarum u graag.

Elske van den Berg
Klinisch psycholoog Novarum

Elske van den Berg