Online tools om zelf verder te kunnen met eetprobleem

In behandeling voor haar depressie bleek haar eetprobleem een terugkerend thema te zijn. Floor Kleine (23) besloot het aan te pakken. Bernou Melisse (34), behandelaar bij Novarum, begeleidde haar op afstand tijdens een online behandeling van twaalf weken.

Het was voor Floor nieuw om een online programma te volgen. Bij haar vorige therapie kreeg ze huiswerk, maar dat deed ze niet altijd zo braaf, zegt ze zelf. Bij het online programma moest ze wel. En het hielp: door er iedere dag intensief mee bezig te zijn groeide ze, en als ze ergens tegenaan liep of vragen had, kon ze terecht bij Bernou.

Floor: “Ik ging voor een half jaar fulltime stagelopen in februari. Ik was er eigenlijk al van uitgegaan dat ik face-to-face behandelingen zou krijgen. Dat had ik zelfs al besproken op mijn stageplek. Maar toen ik hoorde dat ik in aanmerking kwam voor de internetbehandeling, vond ik dat heel fijn. Zo kun je alles vanuit huis doen. Bernou is aangewezen als mijn behandelaar. Toen ze me belde, was het contact gelijk goed. Dat heb ik als prettig ervaren. Ik zat met best veel vragen. Wat mag ik eten als ik honger heb? Ik trok niet zelf de conclusie dat de honger kwam doordat ik niet regelmatig at. Bernou gaf mij iedere keer feedback en uitleg. Ik kon gewoon met alles bij haar terecht. Ik voelde me gesteund.”

Bernou: “Wat ik heel leuk vond, was dat Floor meteen open was en heel eerlijk. Sommige mensen denken dat je een gezicht moet zien om open te kunnen zijn, maar dat is helemaal niet zo. Eigenlijk in het eerste behandelcontact, een telefonisch kennismakingsgesprek, werd de basis gelegd voor een goede behandelrelatie.”

WEET Magazine besteedde aandacht aan de online behandeling van Novarum voor eetbuistoornis. Lees het gehele interview hier: Pagina 1 en Pagina 2.