Online behandeling eetbuistoornis Novarum in het AD

Heel veel eten naar binnenwerken: naar schatting 3,5 procent van de Nederlanders heeft eetbuien. Bij zo’n 2 procent is het zo ernstig dat er sprake is van een stoornis. Theo (72) en Adinda (33) vertellen erover in het AD: ‘De longverpleegkundige zei: Als u zo doorgaat, redt u het niet.’

Psycholoog Bernou Melisse: “Het gaat om het dempen van gevoelens, niet om genieten.” De stoornis zorgt voor veel ellende en kan relatief gemakkelijk verholpen worden, aldus Melisse. Bij Novarum is een online behandeling ontwikkeld met een hoog succespercentage. De behandeling kreeg de naam ‘BEDonline’. BED staat voor Binge Eating Disorder: een stoornis waarbij je eten zeer gulzig opeet. Novarum is de enige in Nederland die deze online variant aanbiedt.

We zijn ook met wetenschappelijk onderzoek gestart, maar we kunnen nu wel al aantonen dat het werkt. Het werkt zelfs beter dan alleen gesprekken in levende lijve – vertelt Melisse.

De behandelaars – gedragstherapeuten of diëtisten die hiervoor speciaal zijn opgeleid – richten zich niet op voeding, maar op gedrag. Een van de dingen die mensen doen zijn: zoeken naar andere bezigheden, legt Melisse uit. “Eetregels leveren veel spanning op. Als je tegen jezelf zegt: ik mag geen roze koeken, want die zijn slecht, dan kan die gedachte juist leiden tot een eetbui. Je leert hoe je kunt eten zonder dat je een eetbui hebt.”

Het artikel is 14 maart 2020 gepubliceerd in het AD.