Artikel over Drankorexia in VROUW

14 mei werd er een artikel over Drankorexia gepubliceerd op Telegraaf.nl en VROUW.nl. Eten laten staan om te kunnen drinken: dat is drankorexia. Precieze cijfers zijn in Nederland niet bekend, maar volgens Novarum (centrum voor eetstoornissen) komt het ook in Nederland vaak voor. Vooral in de lente en zomer.

In Engeland is het een bekend verschijnsel: in het weekeinde veel drinken en de calorieën die je binnenkrijgt compenseren door maaltijden te skippen. Een op de 20 Britse vrouwen doet het. Ook In Nederland gebeurt het. Stacey (25): “Voor ik ga drinken, eet ik alleen maar een kippensoepje als avondmaaltijd.”

Stacey: ‘Ik eet zo licht mogelijk, om vervolgens te kunnen drinken’

Stacey (25) heeft drankorexia: “Als ik weet dat ik ga drinken, neem ik als avondeten een kippensoepje of een groentesoepje, in ieder geval iets zonder ballen. Ik wil zo min mogelijk calorieën in mijn avondmaaltijd. Een glas drank bevat 200 of 300 calorieën. Ik tik er zo vijftien weg, dus dat moet ergens gecompenseerd worden.” Dan, eerlijk: “Maar ik moet wel zeggen dat ik na afloop dan wel vaak shoarma ga halen.”

Helemaal ongevaarlijk is het niet, legt Elske van den Berg, directeur van Novarum uit: “Op een lege maag ben je sneller dronken”, vertelt Van den Berg, “bovendien kan het een opmaat zijn naar andere eetstoornissen als anorexia of boulimia.”

“De druk op vrouwen om er dun uit te zien neemt toe. Studentes vinden het tegenwoordig normaal om te lijnen. Ze hongeren doordeweeks om het in weekeinde ‘los’ te gaan.”

Lees het gehele artikel op VROUW.nl